Pescuitul la caras primăvara devreme

Pescuitul la caras primăvara devreme începe de regulă odată cu debutul lunii martie sau cel târziu în prima parte a lui aprilie.

În fiecare an nu ratez această perioadă, deoarece este cea în care carașii de talie mare ies la hrănire.

După o iarnă îndelungată, carașii vor fi înfometați. Nevând multă hrană naturală la dispoziție se vor baza pe cea oferită de pescari.

Cele mai prolifice partide la caras le-am avut întotdeauna la debutul primăverii sau toamna târziu. Apa fiind destul de rece, carașii mici nu răspund la fel de activ. Astfel putem face mai ușor procesul de selecție.

În funcție de temperaturile și evoluția vremii carașii se pot muta de un loc la altul. Dacă ne alfăm într-o perioadă de înclălzire vor căuta apă mică. În schimb, în cazul răcirii vremii, carașii se vor muta pe apă ceva mai adâncă.

Este foarte important să ținem cont de acest aspect deoarece este primul cu care trebuie să începem partida de pescuit.

Cele mai populare tehnici de pescuit la caras primăvara sunt : feeder-ul și varga. În cele ce urmează voi detalia pe rând cum abordez cele 2 stiluri.

Pescuitul la feeder 

Partidele de pescuit cu lansete de tip feeder având ca țintă carașii sunt de-a dreptul spectaculoase uneori.

Dacă reușim să adunăm carașii pe vad, aceștia se vor hrăni intens. Vom avea trăsături la câteva minute, iar șansele să prindem doar carași mari sunt crescute.

De-a lungul anilor m-am bucurat de multe ieșiri de genul. Rețeta ,,succes-ului” este destul de simplă.

Cu toții știm că diminețile de primăvară sunt destul de reci. Prin urmare, încep partida lansând monturile către zona mai adâncă a locului de pescuit.

Pescuitul clipsat de mare precizie este extrem de important. Dacă aruncăm la întâmplare și împrăștiem nada pe o suprafața ridicată, șansele de a atrage carașii în loc scad considerabil. Așadar, clipsez lansetele și încerc să arunc cât mai grupat.

De regulă pescuiesc cu 2 feedere. Întâi le clipsez pe distanțe diferite. După ce identific porțiunea în care mânâncă carașii, clipsez și al doilea feeder pe aceeași distanță.

În proporție de 80-90% peștii nu vor părăsi aceea zonă. Dacă le oferim o nadă de calitate cu siguranță îi vom putea ține pe vad.

Totuși am avut și partide în care carașii s-au mutat, odată cu încălzirea vremii sau începerea vântului. Voi veni cu 2 exemple concrete, de pe aceeași baltă.

Balta respectivă are lățimea de aprox. 100-110 m. Porțiunea mai adâncă se află la 50-80 m. Forma substratului este exact precum o oală. Diminteața am prins extraordinar de bine pescuind în 60 m. Până în orele 12-14 totul a descurs conform planlui.

În prima situație la jumătatea partidei a început un vânt puternic din spate. Carașii au părăsit vadul de la 60 m și s-au mutat la aprox. 90 m, ceva mai aproape de stuf. Cum i-am găsit?

Atunci când nu am trăsături declipsez unul din feedere și lansez din 10 în 10 m. În cazul de fată, 70 m, 80 m și tot așa. Cu celălalt feeder rămân pe vad și aștept o modificare. Odată ce identific o nouă porțiune în care carașii sunt prezenți, rămân cu un feeder acolo. Dacă acel loc îmi oferă prezentări și celălalt nu, mut și a doua lansetă.

Același lucru l-am pățit și într-o altă ieșire în care carașii s-au mutat brusc pe apă mică (30 m). Pe zona respectivă insistasem puțin dimineață dar fără niciun rezultat.

Fără a înțelege cum identificăm zonele pe care se află carașii șansele de a avea partide reușite scad. Nu este suficient doar să nădim intens un loc și să așteptăm. Carașii, asemeni crapilor au anumite trasee, iar primăvara se abat cu atât mai puțin de la acele rute.

Am discutat despre acest aspect înaintea monturilor, nadelor, șamd. deoarece este cu siguranță cel care contează cel mai mult. Plasarea corectă a monturilor și pescuitul clipsat sunt cap de listă fără doar și poate.

Despre nada ideală pentru carași primăvara s-ar putea vorbi pagini întregi. Voi încerca să descriu pe scurt criteriile după care mă ghidez în alegerea nadei.

Culoarea nadei este prima la care mă gândesc. Primăvara, culorile aprinse nu sunt tocmai ideale (roșu / galben). Apa fiind destul de limpede, nadele deschise, contrastante cu culoarea substratului pot produce suspiciunea carașilor. De aceea, adesea mizez pe unele maronii sau negre. Desigur, dacă apa este relativ tulbure, putem pescui și cu alte culori.

Granulația nadei potrivită este una fină spre medie. Nadele cu particule mari pot sătura rapid carașii și sunt de evitat. În nadă putem introduce și o cantitate redusă de micropelete.

Tipul nadei, cerealieră sau fishmeal, este un alt criteriu de luat în calcul. De obicei mizez pe nade cerealiere, dar am avut rezultate excelente și pe nade combinate (cerealieră + fishmeal).

Nadele de tip fishmeal (cu făină de pește), având un aport proteic ridicat și o solubilitate redusă în apă, le văd cumva mai utile în perioadele mai calde. Totuși asta nu înseamnă că nu putem prinde carași primăvara și cu aceste nade. Dacă pe balta pe care ne aflăm se pescuiește frecvent cu fishmeal, eficiența acestora este clar una crescută.

În ce privește aroma prefer întotdeauna aromele dulci precum : căpșună, caramel, miere, scopex, vanilie. O altă aromă excepțională de sezon și nu numai este usturoiul.

Prepararea nadei este de asemeni un factor de influență. Operațiunea de sitare a nadei nu ar trebui să lipsească din nicio partidă. Trecerea nadei printr-o sită cu ochiuri mici, de 2-3 mm, va asigura omogenizarea nadei, dispersia rapidă în apă și evitarea formării cocoloașelor.

Pentru un plus de aromă și nutriție, partea lichidă a nadei poate conține CSL, diverse arome sau aditivi, ori lichide nutritive. Personal, apelez destul de des la aceste artificii pentru a spori gradul de atracție al nadei.

Momelile de cârlig pe care mizez sunt momelile flotante de mici dimensiuni precum pop up-urile, peletele, wafters-urile sau pufarinele și desigur cele vii, viermii, râmele și larvele de chironomus. Nu strică să avem cât mai multe tipuri de momeli la dispoziție pentru a o alege pe cea potrivită în funcție de preferințele carașilor.

Personal, am avut mult partide excelente pescuind cu pufarine (puffi). Fiind momeli flotante ce ridică forfacul în intregime, sunt foarte ușor de aspirat de către carașii. Consistența pufarinelor odată introduse în apă este una moale, fiind pe placul carașilor mofturoși.

Monturile preferate de pescari pentru caras sunt cele cu momitor sau method feeder cu 1 sau 2 cârlige. Carasul este un pește ce se hrănește excelent în apropierea nadei. De aceea sunt recomandate forfacele scurte de 4-10 cm, pentru ca momeala sa fie plasată exact lângă năditor.

Monturile cu coșuleț pot fi de asemeni productive, dar consider că sunt mai puțin eficiente pe ape stătătoare decât cele cu method/momitor. În schimb, pe Dunăre, coșulețul este alegerea principală, datorită curentului care împinge nada în aval.

Forfacele ideale pentru pescuitul carasului la momitor sau method sunt cele scurte de 4-10 cm cu fire textile suple, de 0.06-0.12 mm. Pentru cosuleț putem folosi fire monofilament sau fluorocarbon de 0.12-0.16 mm în funcțe de talia carașilor.

Cârligele recomandate sunt cele cu tijă destul de subțire, nr 10-16. Asemeni firelor de forfac este necesar să optăm pentru cârlige fine pentru a ne bucura de cât mai mult trăsături.

Referitor la echipamentul de tip feeder, putem pescui eficient cu lansete cu putere aruncare de maxim 90-100 gr de diferite lungimi. Mulinetele poti fi de mărimea 3000-5000 echipate cu fire monofilament de 0.20-0.23 mm. În general, carasul semnalizează destul de bine trăsăturile, iar echipamentul nu trebuie să fie unul exagerat de fin sau foarte pretențios.

Pescuitul la vargă

Pescuitul la vargă se bazează pe același principii precum cel la feeder. Finețea joacă un rol important iar liniile principale vor fi legate ca atare.

De regulă optez pentru linii legate cu fire monofilament de 0.14-0.16 mm, iar foracul cu 0.10-0.14 mm. Culoarea firului joacă un rol foarte imporant. Îmi plac enorm firele transparente, precum Claumar Cronos deoarece oferă o camuflare perfectă pe ape limpezi.

Alegerea plutei trebui să fie una în consecință. Ținând cont de intensitatea vântului și lungimea vergii este de preferat să optăm pentru o plută cât mai ușoară 1-2 gr.

Cu cât pluta va fi mai ușoară, cu atât avem șanse să păcălim cât mai mulți pesți. Practic carașii nu vor simți atât de bine greutatea liniei în momentul trăsăturii. Pe durata verii putem pescui eficient și cu linii mai solide, dar nu trebuie să uităm că primăvara peștii au alt comportament. Nu se hrănesc la fel de agresiv și în același timp sunt mult mai suspicioși.

Nădirea regulată nu ar trebui să lipsească. Bulgării mici, aruncați la diferite intervale de timp reprezintă o soluție ideală pentru a ține carașii în zonă. Nădirea agresivă la începutul partidei nu este indicată ci mai degrabă una moderată și progresivă.

Pescuitul la Dunăre și pe ape curgătoare

Pe Dunăre și în general pe ape curgătoare, temperatura apei crește mult mai lent decât pe bălți și lacuri. De aceea carașii încep să fie prezenție ceva mai târziu, cu puțin timp înainte de începerea perioadei de prohibiție.

Adesea, dacă iarna este una prelungită, apariția carașilor poate fi chiar în mijlocul prohibiției către vară.

Presupunând că primăvăra este una blândă, iar carașii sunt activi, cu siguranța îi vom găși în apropierea copacilor scufundați sau a altor structuri precum pietrele sau pragurile. Carașii se pregătesc de depunere și vor căuta zone cu un curent slab sau moderat, ce le oferă adăpost.

Îi putem pescui atât la vargâ cât și la feeder, carașii situăndu-se destul de aproape de mal. Momelile vii sunt armele principale, atrângând cel mai rapid atenția carașilor.

Pe locurile cu un curent moderat monturile cu coșuleț sunt ideale, iar pe cele ce prezintă un curent ceva mai slab putem pescuim chiar și cu momitor sau method, ori la vargă.    

Sper ca acest articol să fie de ajutor tuturor celor care vizează în această perioadă o partidă de pescuit la caras. Pentru mai multe detalii, vă aștept cu întrebări în secțiunea comentarii.

Fire întinse!!!

 36,673 vizualizari

2 gânduri la “Pescuitul la caras primăvara devreme

  • 25 martie 2023 at 16:34
    Link

    Mulțumesc frumos pentru sfaturi!

    Reply
  • 9 mai 2023 at 6:51
    Link

    Salutare, imi puteti recomanda niste balti unde se poate prinde caras ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *